Nekklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat vaak voorkomt. Gemiddeld ontvangt een huisarts per week ongeveer 7 patiënten met nekklachten. Gedurende hun leven ervaart ongeveer 80% van de mensen op enig moment rug- en/of nekklachten. Het overgrote deel van de nekklachten, ongeveer 90%, valt onder de noemer ‘aspecifieke nekklachten’, wat betekent dat ze geen specifieke oorzaak hebben.
Klachten
U kan voor de volgende aandoeningen bij ons terecht:
Nekklachten
Midden-rugklachten
Klachten in de middenrug kunnen variëren van pijn tot stijfheid, afhankelijk van het type rugklacht en hoelang de klacht aanhoudt. De meeste rugklachten, ongeveer 90%, vallen onder de noemer ‘aspecifieke rugklachten’, omdat ze geen specifieke oorzaak hebben.
Lage-rugklachten
Rugklachten kunnen variëren van pijn tot stijfheid, afhankelijk van het type en de duur van de klachten. Ongeveer 90% van de rugklachten heeft geen specifieke oorzaak. Deze klachten kunnen voortkomen uit overbelasting van de gewrichten, spieren en banden van de wervelkolom.
Schouderklachten
Onze schouders zijn voortdurend actief gedurende de dag. Of het nu gaat om het pakken van een bord uit een hoge kast, het openen van een deur of het aantrekken van een T-shirt, we gebruiken onze schouders bij vrijwel elke dagelijkse handeling. Het is dan ook begrijpelijk dat schouderklachten ons beperken in ons dagelijks leven.
Elleboogklachten
Tenniselleboog en golferselleboog zijn veelvoorkomende termen die worden geassocieerd met elleboogklachten. Interessant genoeg kunt u zelfs als u nog nooit een tennisracket heeft vastgehouden, een tenniselleboog oplopen. Deze termen verwijzen naar klachten die ontstaan als gevolg van overbelasting.
Pols/Handklachten
Wanneer we lange werkdagen achter een computer doorbrengen en langdurig steunen op onze polsen, kunnen polsklachten vaak het gevolg zijn van overbelasting. Herhaaldelijk dezelfde beweging maken kan irritatie in het gewricht veroorzaken en leiden tot pijnklachten. Om een goede balans tussen inspanning en ontspanning van de pols te behouden, is het essentieel om de polsen niet langdurig te zwaar te belasten.
Heupklachten
Bij activiteiten zoals lopen, springen, hurken en bukken speelt het heupgewricht een essentiële rol. Wanneer de spieren rondom de heup niet goed samenwerken, kan overbelasting optreden bij spieren die te zwaar belast worden. Het is echter vaak moeilijk om precies te bepalen waar de oorzaak van de pijnklachten ligt. Klachten die zich uitstrekken tot aan de knie of klachten in de bilspieren, kunnen voortkomen uit problemen in de onderrug.
Kaakklachten
Kaakklachten verwijzen doorgaans naar een breed scala aan klachten die verband houden met het kaakgewricht, de kauwspieren en aanverwante structuren. Dit wordt vaak aangeduid als temporomandibulaire disfunctie. De klachten die hieruit voortvloeien, ontstaan meestal als gevolg van overbelasting van de kauwspieren.
Enkel/Voetklachten
Enkelklachten vormen een belemmering in ons dagelijks leven. Ze beperken onze bewegingsvrijheid en kunnen leiden tot een afwijkende houding en pijn. Als gevolg hiervan kunnen spieren die moeten compenseren extra belast worden, wat kan leiden tot overbelasting als gevolg van de extra benodigde energie.
MoveWell Hilversum
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!